Blog

Cat se poate pastra carnea congelata?

Cat se poate pastra carnea congelata?

Câte luni se poate păstra carnea în congelator ?

Deși congelarea reprezintă una dintre cele mai folosite metode pentru a păstra alimentele nealterate, nu este întotdeauna soluția potrivită, așa cum ați putea crede. Cert este ca temperatura sub 0 grade previne creșterea numărului de bacterii.

 Când începe carnea sa se deterioreze ? 

În funcție de tipul ei, carnea poate fi păstrată în congelator între o luna și un an.

Carnea de vițel  și miel poate fi ținută la congelator pana la 9 luni, cea de pui, curcan și alte păsări de curte poate rezista 9 până la 12 luni, în timp ce carnea de porc ( pulpă de porc, ceafă de porc, cotlet de porc) maxim 6 luni. Dacă vorbim despre carnea procesata, aceasta poate fi congelata pe o perioada mult mai scurta de timp, de exemplu, baconul sau crenvurștii  nu se recomanda sa fie păstrați mai mult de 2 luni.

 Cum putem asigura o congelare eficientă ?

Este foarte important ca frigiderul sa  răcească și să congeleze corespunzător, iar temperatura optimă sa fie de minus 18 grade.

Congelatorul funcționează mai bine atunci când este plin, însă o supraîncărcare nu permite aerului sa circule cum trebuie sau sa mențină o temperatura potrivita.

Cantitățile mari de alimente se congelează mai bine prin funcția fast freeze și nu este recomandată introducerea alimentelor calde.

 O bună metodă de a păstra carnea proaspătă o reprezintă vidarea, urmată de congelare. Deoarece prin vidare aerul din pungi este scos împreună cu bacteriile și microbii care duc la alterarea cărnii, astfel aceasta poate fi depozitată pe perioade mai lungi. Pentru o eliminare mai bună a bacteriilor, se recomandă ca înainte de vidare, carnea să stea în congelator timp de 4 ore. Prin acest proces, carnea va avea un gust mult mai bun când va fi congelată.

Carnea gătită sau tocănița de carne  trebuie pusă în recipiente din plastic sau sticlă, dar nu înainte ca acestea să se fi răcit.

 Un bun sfat pentru a evita dezordinea din congelator, este să etichetezi conținutul, iar fiecare pachet să specifice data de congelare. Apelând la această metodă, vei evita sa păstrezi carnea până la perioada de expirare.

  

 Cum poți dezgheța carnea ?

Respectarea câtorva reguli de dezghețare ne va ajuta ca procesul sa se desfășoare în condiții optime. Prezentăm mai jos câteva dintre acestea:

  • nu este indicat ca aceasta sa aibă contact cu temperatura camerei sau alta sursă de căldură, singura modalitate  eficienta  fiind dezghețarea la rece;
  • carnea trebuie lăsată în frigider aproximativ 24 de ore înainte de preparare, iar cea mai rapidă metodă  o reprezintă funcția de dezghețare a cuptorului cu microunde;
  • se recomandă ca o dată dezghețată carnea să nu se recongeleze;

Trebuie sa luăm în considerare faptul că odată dezghețată, carnea trebuie gătită imediat.

  

De ce nu este benefică dezghețarea și recongelarea cărnii ?

Atunci când înghețați, dezghețați și reînghețați carnea, cel de-al doilea dezgheț va schimba integritatea produsului și va elimina umiditatea.

Prin dezghețarea cărnii, bacteriile încep din nou sa se multiplice. Dacă dezghețăm la temperatura camerei, bacteriile se vor înmulți mult mai repede, și din acest motiv, se recomanda ca dezghețarea sa fie făcută în frigider.

La fiecare decongelare crește riscul unei contaminări cu o mulțime de bacterii, precum: Salmonella, Staphylococcus aureus, Clostridium perfringens și Clostridium botulinum.

Un alt motiv pentru care carnea nu se recongelează consta în faptul ca, prin procesul de recongelare, carnea va deveni mai ațoasă, își pierde gustul și calitatea nutriționala.