Ingrediente:
- 4 felii de ceafă de porc (1 kg)
- sare
- piper
- 3, 4 linguri de ulei
- 100 ml apă
- 200 gr unt
- 2 căpățâni de usturoi pisat
- 1 linguriță de boia dulce
- 1 linguriță pătrunjel uscat (se poate folosi și pătrunjel proaspăt)
Modul de preparare
Pasul 1: Pentru început ne ocupăm de untul aromat. Untul trebuie să fie la temperatura camerei pentru a se putea amesteca ușor cu boia dulce și pătrunjelul uscat. După ce amestecăm toate ingredientele, adăugăm și usturoiul pisat. Se poate adăugă puțină sare (după gust).
Untul aromat se așază pe o folie alimentară pe care o punem dublă ( 2 straturi). Se rulează folia pentru a fi sub forma unui sul. La final trebuie să înodăm capetele și adăugăm la frigider.
Pasul 2: Amestecăm sarea cu piperul, iar cu acest amestec trebuie să condimentăm ceafa pe ambele părți. Înainte de a adăuga aceste condimente, peste ceafa de porc adăugăm o linguriță de ulei (peste fiecare bucată).
Pasul 3: Luăm o tigaie pe care o ungem cu puțin ulei și o lăsăm la foc mediu . După ce s-a încins, adăugăm ceafa de porc (aceasta se lasă în jur de 1 minut pe fiecare parte, cât să facă o crustă).
Pasul 4: După ce s-au făcut, punem bucățile de ceafă pe farfurie, adăugăm grăsimea din tigaie, după care le adăugăm într-o tavă. În tavă se adaugă grăsime, din nou, și apă. Tava se acoperă cu o folie de aluminiu sau un capac și se lasă la cuptorul preîncălzit la 200 grade pentru 45 de minute. După aceste minute, reducem temperatura cuptorului la 160 de grade timp de 15 minute ( de data aceasta fără capac/ folie).
Pasul 5: La final, ceafa se servește cu untul aromat pe care îl scoatem de la frigider. Acesta se așază proporționat peste ceafă.