Blog

Care sunt prognozele privind creșterile de prețuri în România, la carne și preparate din carne?

Prețuri crescute în România…

S-a tot auzit în ultima perioadă ca vor crește prețurile la energie, dar ce se întâmplă cu alimentele? Cu siguranță acest lucru este un factor care va cauza și alte creșteri.

Se preconizează ca prețurile la alimente vor crește în medie de 10-12%.  Dragoș Frumosu, președintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară – SINDALIMENTA, afirmă că “Fără discuţie vor fi scumpiri ale alimentelor, vizavi de creşterile de preţ la energie electrică şi la gaze, care sunt în urma liberalizării preţurilor şi absenţei măsurilor luate de Guvern. Liberalizarea s-a produs de ceva timp, era de aşteptat că preţurile (la energie, n.r.) vor creşte şi, chiar dacă am primit anumite garanţii, este evident că în momentul de faţă lucrurile nu stau deloc bine.

Este evident că majorarea cu aproape 100% a preţului la energie electrică, creşterea la gaze, inclusiv creşterea preţului la combustibil din ultima perioadă, şi pe fondul secetei de anul trecut, care a debusolat puţin zona de cereale, pandemia, care a condus la anumite măsuri de protecţie luate de unele ţări membre ale UE pentru populaţie, sigur că alimentele se vor scumpi, pentru că noi importăm foarte multă materie primă. Importăm inclusiv lapte 20-25% (din consum, n.r.), importăm carne de porc aproape 70%, importăm şi carnea de vită, deci depindem de toate aceste lucruri, depindem şi de cursul valutar, care s-a depreciat şi el“.

 

Cât de mult au crescut prețurile în România? 

Potrivit datelor publicate de către Lanțul Alimentar, prețurile la carne față de 2020 au crescut astfel: categoria “tăurași” 8,34%,  “vaci” 10,22%, “viței” 3,25%. 

Aflăm de la Asociația Producătorilor de Carne  de Porc din România (APCPR) că prețurile vor crește cu minimum 25% : ”Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR) semnalează diferenţe majore între preţurile plătite fermierilor din ţările Uniunii Europene, comparativ cu România unde, deşi se înregistrează un minimum istoric al valorii porcilor la poarta fermei, consumatorul român plăteşte un cost de produs de nivel european. În condiţiile în care Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în continuare cu agresivitate pe teritoriul României, balanţa comercială  este puternic afectată de importuri masive, iar costul de producţie este semnificativ afectat de preţul ridicat al furajelor (cu 25% mai mare în 2021 faţă de 2020), APCPR estimează pentru lunile următoare, o creştere cu minimum 25% a preţurilor pentru consumator”.

 

*Cei de la lantulalimentar.ro se ocupă cu livrarea de știri, articole și reportaje, cu tematică, în principal agro-alimentară. Sunt un site de știri și au grijă să livreze informații de actualitate despre instituții din domeniul agriculturii și alimentație publică, fermieri, producători de hrană  tradițională etc. 

 

 

Surse:

  • https://playtech.ro/stiri/carnea-se-scumpeste-din-nou-cat-de-mult-au-crescut-preturile-in-romania-370332
  • https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/cresterea-preturilor-la-gaze-si-energie-electrica-va-fi-investigata-de-o-comisie-de-ancheta-a-parlamentului-1662817
  • https://ziare.com/economie/stiri-economice/scumpire-alimente-crestere-preturi-estimari-scumpire-energie-electrica-1698140
  • https://www.bizbrasov.ro/2021/09/02/scumpiri-alimente-majorare-pret-energie-paine-carne/
  • https://www.europafm.ro/alimentele-se-vor-scumpi-in-medie-cu-10-preparatele-din-carne-de-porc-lactatele-si-painea-vor-inregistra-cresteri-mai-mari/