Deşi sunt mai mici decât ouăle de găină, ouăle de prepeliţă conţin cantităţi de la 5 până la 15 ori mai mari de vitamine şi minerale esenţiale, precum fosfor, fier, vitamina B1 şi B2.
Faţă de oul de găină, oul de prepeliţă conţine:
• Apă – 75% , oul de de găină – 74%;
• Lipide – 11% (este mai sărac în lipide), oul de găină – 11,7%;
• Proteine – 13,7%, oul de găină – 12,7%.
Prin urmare, oul de prepeliţă este mai proteic.
• Vitamina A – 550 UI, oul de găină – 450 UI;
• Calciu – 64 mg, oul de găină – 51 de mg.
De asemenea, oul de prepeliţă conţine:
• colesterol – 423 mg;
• fier – 1,8 mg,/per ou;
• magneziu- 1,3 mg/per ou;
• potasiu – 134 mg/per ou.
Ouăle de prepeliţă conţin colesterol de înaltă densitate (HDL), care este considerat benefic pentru organism spre deosebire de ouăle de găină care conţin şi colesterol de joasă densitate (LDL). Ouăle de prepeliţă îmbunătăţesc sănătatea şi tonusul general, oferă energie organismului.
Alte beneficii notabile cu care vin ouăle de prepeliţă, atunci când sunt consumate cu regularitate în meniul oricărui membru al familiei, sunt:
• Întărirea sistemului imunitar şi prevenirea infecţiilor;
• Prevenirea şi tratarea anemiei datorită conţinutului bogat de fier;
• Prevenirea şi tratarea cancerului datorită enzimelor şi aminoacizilor conţinuţi;
• Stimulare apotenţei sexuale a bărbaţilor şi a fertilităţii femeilor;
• Stimulează creşterea armonioasă a copiilor (un lucru extraordinar de important datorită multitudinii de vitamine şi minerale pe care le conţin);.
• Pot duce la combaterea colesterolului de joasă densitate (LDL);
• Îmbunătăţesc memoria, atenţia şi abilitatea intelectuală;
• Sunt recomandate în dietele de slăbire, deoarece stimulează rata metabolismului, obligându-l să ardă mai multe grăsimi;
• Îmbunătăţesc funcţiile sistemului circulator;
• Elimină pietrele din vezica biliară.
Chiar dacă are un potenţial alergen mai mic decât oul de găină, administrarea oului de prepeliţă la bebeluşi trebuie făcută cu precauţie.
Descriere