Blog

Povestea micilor

Legenda spune că…

Micii reprezintă o rețetă tradițională românească. Aceștia se servesc, de obicei, atunci când mergem la un grătar cu prietenii/ familia sau când sunt diferite sărbători. Bineînțeles, nu este exclus, ca aștia să reprezinte o idee de prânz/ cină și în zilele obișnuite.

Povestea micilor a început cu multă vreme, în urmă cu 100 de ani și se zvonește despre acest preparat că ar fi fost realizat accidental.

Povestea acestui preparat a început în capitala României, București, ”inventatorul” fiind un bucătar renumit din capitală și anume Iordache Ionescu. Cum a pornit ideea acestui preperat? De la renumita rețetă de cârnați pe care Iordache I. o servea clienților. Așa au apărut clasicii mici care sunt nelipsiți de la grătarul în familie.

Cârnații erau atât de renumiți și de ceruți încât la un eveniment, bucătarul a rămas fără mațele care învelesc carnea tocată așa că s-a gândit să pună o parte din aluatul cârnatului direct pe grătar. Din acel moment,”mititeii” au devenit vedeta localului din centrul capitalei.

O altă sursă susține că rețeta a venit de la Carul cu Bere, un restaurant vestit în aceea vreme. Se vorbește despre originea sârbească a acestui preparat, iar într-o scrisoare scrisă în data de 16 iunie 1920, propietarul spunea că: “Mititeii sunt un produs culinar din carne de vita, in stare finita de sapte pana la opt centimetri si la o grosime de cam trei centimetri, ce se servesc ori ca o gustare intre mese la o halba de bere, ori ca entrée, ori ca fel de mancare de sine statatoare.”.

Moghazehi Mehrza susține că micul vine din Turcia

Moghazehi Mehrza, un chef pasionat de tainele artei culinare, spune că a auzit de povestea bucătarului Iordache I., dar că nu este de acord cu aceasta.  Din punctul lui de vedere, micul este un preparat cu origine turcească de acum 300, 400 de ani.

Acesta consideră că micul este de fapt, un kebab preparat cu diverse condimente și ierburi aromate. 

 

Găluște fripte

Călin Felezeu, decan al Facultății de Psihologie din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca, a spus că micii nu sunt o rețetă inventată de pe o zi pe alta ci că aceștia au legătură cu proclamarea independenței statului roman.

Acest preparat este gătit și consumat în toată Peninsula Balcanică, dar există o diferență de la o regiune la alta și anume compoziția cărnii și a ingredientelor folosite.

Statistici

În 2012 s-au comercializat aproximativ 22.000 tone de mici, iar vânzările de mici din România pot ajunge la suma de 50 de milioane de euro în fiecare an.

Anul în România se consumă între 20.000 și 25.000 de tone de mici, deci aproximativ 440 de milioane de mici ajung pe mesele românilor.

 „Din informaţiile primite de la membrii Asociaţiei Române a Cărnii, anul acesta se estimează un consum asemănător cu cel de anul trecut, în jur de 30 de milioane de mici, având în vedere faptul că Paştele Ortodox este foarte aproape de ziua de 1 Mai. Preţurile nu se vor modifica semnificativ faţă de anul trecut, pentru că fiecare companie şi-a evaluat costurile cu mult timp înainte”, a declarat Dana Tănase, director executiv al Asociaţiei Române a Cărnii (ARC), potrivit Agerpres.

 Surse: